Arçelik
Arçelik
1.07.2024

Teknolojide Yeni Bir Çağ Başlıyor: Apple Vision Pro'nun Etkileyici Dünyasına Göz Atın

Teknoloji dünyası her geçen gün yeniliklerle dolup taşarken Apple bir kez daha çıtayı yükseltiyor. Apple Vision Pro ise teknolojinin sınırlarını zorlayan özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Giyilebilir teknoloji diye adlandırabileceğimiz kategoriye girmesine rağmen bu kategori altında bulunan diğer ürünlerden çok ayrışan bir ürün.

VR gözlükler hayatımızın içerisine yavaş yavaş girmeye başladı. Çok popüler olmasa da hali hazırda kullanılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Apple Vision Pro ise bunun çok üstünde bir teknolojiye sahip. Çünkü onu benzersiz kılan pek çok farklı özelliği var.

Gündemimize heyecanlı bir gelişme olarak düşen bu teknoloji ile ilgili merak edilen çok fazla şey var. Eğer teknolojiye ilginiz varsa gelin Apple Vision Pro’nun dünyasını birlikte keşfedelim.

Apple Vision Pro Nedir?

Apple Vision Pro en basit tabirle, artırılmış gerçeklik (AR) ile sanal gerçekliği (VR) birleştirerek Apple'ın "uzamsal bilgi işlem" olarak adlandırdığı şeyi yaratan “mixed reality” yani “karma gerçeklik” gözlüğü. Apple'ın yıllar süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının bir ürünü olan bu cihaz, kullanıcılarına hem eğlence hem de iş alanında benzersiz deneyimler sunmayı hedefliyor.

Apple CEO’su Tim Cook’un ifadesine göre “Kullanıcılar Vision Pro ile, uygulamalar için sonsuz bir tuval üzerinde çalışıp iş birliği yapabiliyor, değerli anıları üç boyutlu olarak yeniden canlandırabiliyor, TV programlarını ve filmleri benzersiz bir kişisel sinema deneyimiyle izleyebiliyor ve hayal gücüne meydan okuyan yepyeni uzamsal deneyimler yaşayabiliyor.”

Apple Vision Pro'nun Özellikleri

Apple Vision Pro henüz piyasaya sürülen dijital dünyayı fiziksel dünyaya taşıyan teknolojik bir alet. Apple’ın iddialı olduğu tasarım konusu, markaya ait karakteristik özellikleri ile burada da göz kamaştırıcı şekilde işlenmiş.

VR ve AR ile ilgili herhangi bir deneyiminiz olsa da Apple Vision’u benzersiz kılan çok farklı özellikleri bulunuyor. Gelin, bu özellikleri inceleyelim.

Gelişmiş Görüntü Teknolojisi

Apple Vision Pro, üstün görüntü kalitesine sahip. Yüksek çözünürlüklü OLED ekranları sayesinde kullanıcılarına gerçekçi ve canlı görüntüler sunuyor. Her göz için bir tane olmak üzere toplam 23 milyon mikro LED piksele sahip ikiz ekranlar bulunuyor. Bu ekranlar kullanıcılarına inanılmaz derecede keskin bir görüntü sağlıyor. Ayrıca 12 kameraya sahip olduğu için etraftaki her şeyi net bir şekilde algılamayı başarıyor.

Yüksek Performanslı İşlemciler

Apple Vision Pro'da Apple'ın özel olarak geliştirdiği yüksek performanslı Apple M2 + Apple R1 (VisionOS) işlemciler bulunuyor. Bu işlemciler sayesinde cihaz VR ve AR uygulamalarını rahatlıkla çalıştırabiliyor. Tabii cihazın da hızlı ve akıcı bir performans sunması kullanıcıların kesintisiz bir deneyim yaşamasını mümkün kılıyor.

Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz

Vision Pro, dünyanın ilk uzamsal işletim sistemi olan VisionOS ile kullanıcıların dijital dünya ile sanki fiziksel olarak etkileşim kurmasını sağlıyor. Gözlüğü taktığınızda telefonunuzu ekranını yaşam alanınızın içine dahil ederek kullanabilmenizi mümkün kılıyor diyebiliriz. Yani Vision Pro ile ekranın sınırlarından kurtulmak mümkün.

Dokunmatik yüzeyler, sesli komutlar ve hareket algılama özellikleri ile kullanıcıların cihazla etkileşimini kolaylaştırmaya odaklanmış bir yapıya sahip.

Etkileşim kurmak istenilen uygulamalara bakıp ve parmakları birbirine dokundurmak yeterli. Konuşarak metin dikte edebilmek ve sanal klavyeyi kullanarak yazı yazmak mümkün. Ayrıca Siri’den pek çok konuda destek istenebiliyor.

Optic ID sayesinde yüksek kimlik doğrulama sistemi mevcut. Yani bu eşsiz deneyim çok kişisel. Aynı iPhone’lardaki gibi cihaz uçtan uca şifrelendiği için sizden başkası erişemez. Bir VR gözlükten daha fazlası olduğu için kişisel kullanım konusundaki güvenlik önlemi alındığını söyleyebiliriz. Apple’ın açıklamasına göre, kullanıcının Vision Pro’yu kullanırken baktığı yer gizli kalıyor ve göz izleme bilgileri üçüncü taraflar, web siteleri ya da Apple ile paylaşılmıyor.

Lenslerinde bulunan göz izleme sistemi ile bakılan noktayı ve yönü algılayabilen bu sistem 6 farklı mikrofonu ile sanal görüşmelerin kalitesini hayli artırıyor.

Ayrıca göz bozukluklarına yönelik desteğe ihtiyacı olan kullanıcılar için Apple ZEISS ile birlikte çalışarak Apple Vision Pro’ya manyetik olarak bağlanan ZEISS Optical Inserts ürününü geliştirildi. Görme bozukluğu yaşıyorsanız bu ürünü haricen satın alabilirsiniz.

Yerleşik pil kullanmadığı için hafif bir tasarıma sahip. Şarjı da 2 saat kadar gidiyor.

Apple Vision Pro ile Yapılabilecekler

Apple Vision Pro'nun sunduğu olanaklar sadece teknik özellikleriyle sınırlı kalmıyor. Bu cihaz ile yapılabilecekler teknoloji meraklılarının hayal gücünü zorlayacak kadar geniş bir yelpazeye sahip. İşte Apple Vision Pro ile yapılabilecek bazı aktiviteler:

Eğitim ve Öğrenme Deneyimleri

Apple Vision Pro ile sanal sınıflar oluşturup öğrencilerle interaktif dersler yapabilir. Tarih dersinde öğrencilerin Antik Roma'yı sanal olarak gezmesi sağlanabilir veya biyoloji dersinde hücrelerin iç yapısını üç boyutlu olarak incelenebilir. Tıp öğrencileri ise sanal ameliyatlar yaparak pratik yapabilir ve karmaşık cerrahi teknikleri öğrenebilir.

Ayrıca VisionOS 2’de yer alacak “Canlı Alt Yazılar” ile işitme engelli olan kullanıcılar dahil herkes canlı sohbetlerde ve uygulamalarda konuşmaları takip edebilecek.

Profesyonel Uygulamalar

Apple Vision Pro kullanan mühendisler, mimarlar ve tasarımcılar; projelerini üç boyutlu olarak modelleyebilir ve inceleyebilir. Bu şekilde tasarımlarını daha hızlı ve doğru bir şekilde tamamlayabilirler. Aynı alanda çalışmayan kişiler ise sanal toplantılarla uzaktan çalışma deneyimini daha etkileşimli ve verimli hale getirebilir.

Eğlence ve Oyun

Apple Vision Pro ile en sevdiğiniz oyunları sanal gerçeklikte oynarken kendinizi oyun dünyasının içinde bulabilirsiniz. Dilerseniz arkadaşlarınızla birlikte de sanal oyunlar oynayabilir, maç izleyebilir ve sosyal etkinliklere katılabilirsiniz. Bunun yanı sıra inema keyfinizi bir anda sanal bir sinema salonuna taşıyabilirsiniz.

Sanal Seyahat ve Keşif

Dünyanın dört bir yanını sanal olarak keşfetmek artık mümkün. Apple Vision Pro ile tarihi yerleri, doğal güzellikleri ve şehirleri sanal olarak ziyaret edebilirsiniz. Bambaşka bir seyahat deneyimi yaratacak olan Apple Vision Pro ile kendiniz için kişiselleştirilmiş bir seyahat ve keşif programı hazırlayabilirsiniz.

Geleceğin dünyasının kapılarını aralayan Apple Vision Pro’nun etkileyici özelliklerini birlikte inceledik. Apple Vision Pro henüz ülkemizde satılmaya başlamadı ancak diğer Giyilebilir Teknoloji Modelleri’ni Arçelik web sitesini ziyaret ederek keşfedebilirsiniz.