Bağışıklık Sistemini Destekleyici Bitki Çayları
Organlarımızın zorlanmadan çalışabilmeleri, tükettiğimiz besinlerdeki mineral ve vitaminlerin hücrelere taşınabilmesi, zinde bir ruh hali… Yeterli miktarda su içmenin faydaları saymakla bitmiyor. Aynı zamanda “Hastalıklardan Korunun: Su İçmek Bağışıklık Sistemini Nasıl Etkiliyor?” yazımızda da bahsettiğimiz gibi yaş, cinsiyet, kilo, boy, sağlık durumu gibi kriterler doğrultusunda belirlenen ideal su miktarını her gün tüketmek bağışıklık sisteminizi de güçlendirebilir. Peki, hem lezzetli hem de yararlı bitki çayları sayesinde bağışıklığınızı daha çok güçlendirmeye ne dersiniz?Şimdi, bağışıklığı güçlendirici bitki çaylarını paylaşacağız. Ama başlamadan önce minik bir uyarı: Bitki çaylarını tüketmeden önce hekiminize danışmanızı öneririz. Çünkü ürün içeriğinde bulunan bazı maddelere alerjiniz olabilir ya da tüketmeniz gerekenden fazla bitki çayı içebilirsiniz. Doktora danışmanız ise bu gibi durumlardan kaynaklı yan etkileri yaşamanızın önüne geçebilir.Haydi, bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çaylarını sıralamaya başlayalım.
Kuşburnu Çayı
Pek çok insanın evinde bulunan ve keyifle tüketilen kuşburnu çayı antioksidan yönünden oldukça zengindir. Antioksidan, vücut hücrelerine zarar veren serbest radikallerle savaşarak hücrelerin ve dolayısıyla vücudun sağlıklı kalması için çalışır1, 2.Antioksidan sayesinde oluşan bu bağışıklık sistemi korumasına ek olarak kuşburnu, iyi bir C Vitamini kaynağıdır3. İçerdiği C Vitamini sayesinde kuşburnu; vücudu enfeksiyonlara karşı koruma görevini üstlenen lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerini uyarır ve görevlerini yerine getirmesine katkı sağlar 4, 5. C Vitamini’nin yanı sıra kuşburnunda bulunan A ve E vitaminleri de bağışıklık sistemini güçlendirmek konusunda görev üstlenirler6, 7, 8. Diğer bir deyişle kuşburnu çayı soğuk algınlığı, grip gibi bağışıklık sistemi ile ilgili birçok hastalıktan sizi koruyabilir.
Ekinezya Çayı
Antioksidan bakımından oldukça güçlü olan bir diğer içecek ise ekinezya çayı. Araştırmalar, ekinezyanın virüs ve enfeksiyonlarla savaşma konusunda bağışıklık sistemine yardımcı olabileceğini göstermektedir9, 10. Hatta yapılan araştırmalar ekinazyanın soğuk algınlığı geçirme riskini %50’den fazla oranda azaltabildiğini ve soğuk algınlığı süresini kısaltabileceğini belirtmektedir11.
Zencefil Çayı
İçeriğinde antioksidan bulunan ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiren çaylar arasında yer alan zencefil çayı da hastalıklardan korunabilmeniz konusunda size yardımcı olabilir12. Ayrıca dilerseniz ıhlamur gibi bitki çaylarının içerisine bir dilim taze zencefil de ekleyebilirsiniz.
Yeşil Çay
Adını sıklıkla duyduğunuz ve ulaşımı oldukça kolay olay yeşil çay da antioksidan bakımından güçlü bitki çaylarından biridir. Yeşil çay serbest radikallerin oluşumunu azaltabildiği için bağışıklık sistemini güçlendirici, hücreleri hasardan koruyucu etkiye sahip olarak bilinir13. Eğer yeşil çayın tadını sevmiyorsanız bal ve limon gibi sağlıklı tatlandırıcılarla çayın tadını farklılaştırabilirsiniz.
Çayınızı Demlediğiniz Su da Çok Önemli
Yukarıda saydığımız çaylara ek olarak ıhlamur, ada çayı, hibiskus çayları da içerdikleri antioksidan sayesinde bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı sizi koruyabilir. Fakat belirttiğimiz gibi, hangi bitki çayını içecek olursanız olun, doktorunuza danışmanızda fayda var.Peki, bitki çaylarınızı nasıl bir su ile hazırlıyorsunuz? Örneğin sertliği fazla olan sular çayınızın tadını değiştirebileceği gibi, sağlığınızı da olumsuz etkileyebilir14, 15. Bunun yanı sıra plastik şişelerde olma ihtimali bulunan BPA, suya salınım yapabilir ya da ağızları açılan ambalajlarda tüketilmeyi bekleyen sularda bakteri oluşabilir 16, 17. Peki, temiz suya nasıl ulaşacaksınız? Hiç merak etmeyin; Arçelik, ters ozmos teknolojisine ve dört aşamalı arıtma teknolojisine sahip su arıtma cihazları ile yanınızda! Ters ozmos teknolojisinin sunduğu avantajlara göz atmak için “Ters Ozmos Nedir? Ters Ozmos Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.Sebil tipi ve tezgah altı modellerine sahip olan ve size her daim taze, temiz su sunan su arıtma cihazlarının ihtiyacınıza ve isteklerinize uygun alternatifini bulmak için dilerseniz “İhtiyacınıza Yönelik Seçim Yapmak İçin Önemli: Su Arıtma Cihazı Çeşitleri” yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.