Arçelik
Arçelik
18.12.2023

Bitkileri Sularken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bitkileri Sularken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bitkilerinizin boyutuna uygun saksı seçimi, sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için ihtiyaçları olan değerlere sahip toprak seçimi, güneş ışığını yeterli miktarda almalarını sağlayacak doğru bir konum, elbette ki düzenli bakım… Bitkilerinizin sağlıkla yetişebilmeleri için tüm bunlar olmazsa olmaz. Fakat bildiğiniz üzere, her canlının yaşam kaynağı olan su da bitki bakımında oldukça önemli. Peki; bitkilerin sulaması nasıl yapılır, çiçek sularken nelere dikkat etmek gerekir?

Bitkileri Sularken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bitkilerinizi İdeal Miktarda Su ile Sulamalısınız

Ev bitkilerinin ihtiyaçları olan su miktarı; mevsime, bitkilerinin türlerine, kök yapılarına, hatta seçtiğiniz saksı tipine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle hangi bitki ne kadar su ister, baktığınız bitki özelinde öğrenmelisiniz. Çiçekçinize ya da bir peyzaj mimarına bu konu hakkında danışabilir, güvenilir kaynaklardan bitki türlerine göre bakım ipuçlarını ve doğru sulama yöntemini öğrenebilirsiniz.

Peki, bitkilerin su ihtiyacı yeteri kadar karşılanmadığında ya da bitkilere fazla su verildiğinde ne olur? Az sulama; fotosentezin azalmasına, bitkinin solup pörsümesine, bazı yaprakların dökülmesine, büyüme hızının yavaşlamasına neden olabilir. Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir1. Bu noktada hem bitkinin ihtiyacı olan su miktarını, sulama aralığını bilmek hem de ideal sulama sağlayacak bir sulama aparatına sahip olmak size yardımcı olabilir.

Bitkilerinize Vereceğiniz Suyun Sıcaklığı Uygun Olmalı

Bitkilerinize Vereceğiniz Suyun Sıcaklığı Uygun Olmalı

“Oda Sıcaklığındaki Su mu, Soğuk Su mu? İçilen Suyun Sıcaklığı Ne Olmalı?” yazımızda da bahsettiğimiz gibi tüketilen suyun sıcaklığı insan vücudunda farklı yansımalar oluşturabilir. Bitkiler için de su sıcaklığı, bitki sulama püf noktalarından biridir. Bitkilere verilecek suyun 18°C ila 26°C aralığında olması gerekmektedir2. Bunun yanı sıra bazı bitkilerde yaprak sıcaklığı ile su sıcaklığı arasındaki denge de oldukça önemlidir. Örneğin Afrika menekşesine verilen suyun sıcaklığı, yaprak sıcaklığından 5°C-8°C düşükse yapraklarda lekeler oluşmaya başlayabilir3.

Zencefil Çayı

Sulama Suyunun Kalitesinden Emin Olmalısınız

Suyun içerdiği değerler de bitkinizi sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için oldukça mühim. Örneğin sert su ile sulama yapmak, bazı bitki çeşitlerine zarar verebilir4. Peki, bu durumda, bitkilerinizi sulamak için en doğru çözüm nedir?

Hiç merak etmeyin; ters ozmos teknolojisine sahip Arçelik su arıtma cihazları bitkilerinizin de yanında! Deniz suyunu içme suyuna dönüştürebilecek bir teknoloji olan ters ozmos, bitkilerinize zarar verebilecek kimyasalları ve diğer zararlı içerikleri sudan arındırıp bitkilerinizi sulamanız için uygun bir su oluşturabilir. Dilerseniz ters ozmos teknolojisi hakkında detaylı bilgi almak için “Ters Ozmos Nedir? Ters Ozmos Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.

Çiçek sulamanın püf noktalarını aktardık. Tabii bu noktada bitki türlerinin farklı elementlere, PH değerlerine sahip sulara ihtiyaçları olabileceğini belirtelim. Bu nedenle zararlı içeriklerden ayrıştırılarak arıtılmış suyunuza, bitkinizin beslenmesini sağlayacak bazı ürünler eklemeniz gerekebilir. Bu konuda ayrıntılı ve daha sağlıklı bilgi almak için kesinlikle bir uzman görüşü almanızı öneririz.

Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.