Derin Dondurucuyu Temizlemeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Besinlerin ömürlerini uzatan ve ilk günkü tazeliği ile saklamaya olanak tanıyan derin dondurucular, zaman zaman bakım ve temizliğe ihtiyaç duyar. Günlük yaşamda derin dondurucuyu sık sık kullanıyorsanız yılda birkaç kez temizlik yapmanız gerekir. Bu uygulama sadece hijyenik bir kullanım sunmaz, aynı zamanda cihazın ömrünü de uzatır.
Gelin şimdi, derin dondurucunuzu temizlemeden önce dikkat etmeniz gereken adımlara göz atalım.
Derin Dondurucuyu Kapatma
Derin dondurucuyu temizlemeden önce güvenliğiniz için derin dondurucunun fişini çekip kapatmanız gerekir. Fişi çekmeden önce temizlik için kullanacağınız tüm malzemeleri hazırlayın. Fişi çektikten sonra rahat temizlik yapabilmek için cihazın yerini değiştirmeyi planlıyorsanız uygun bir alan oluşturun. Fişi çektikten sonra da güvenlik için cihazınızı hemen hareket ettirmemeniz gerekir. Motorundaki mekanizmaların tamamen durması güvenliğiniz için önemlidir.
İçindeki Yiyecekleri Saklama İpuçları
Sık sık derin dondurucu kullanıyorsanız yazlık-kışlık yemek hazırlıklarınızı kolaylaştıracak sebzeler ve etler dondurucunun içerisini doldurmuş olabilir. Temizlikten önce tüm bu gıdaları derin dondurucudan çıkarmanız gerekir. Bu işlemi yaparken tarihi geçmiş ürünleri de ayıklayıp dondurucunuzda alan açabilirsiniz.
Besinleri çıkardıktan sonraki önemli konu elbette bu besinleri bozulmadan muhafaza etmek. Termal çantalar ve buz aküleri, yiyecekleri bir süre muhafaza etme konusunda başarılıdırlar. Bu çanta ve buz akülerinden temin ederek besinlerinizin bir süreliğine saklanması konusunda destek alabilirsiniz. Tabii ekstra derin dondurucunuz varsa ondan da faydalanabilirsiniz. Buzdolabı, saklama konusunda geçici ve kısa süreli bir tercih olabilir. Bir süre sonra ürünleriniz yavaş yavaş da olsa çözülmeye başlayacaktır.
Dökülme, diğer yiyeceklere bulaşma gibi sorunların yaşanmaması için etleri mutlaka kapalı kaplara koyup sonrasında muhafaza edeceğiniz yerlere yerleştirin. Eğer temizlik süreci uzun sürecekse etleri pişirerek sonrasında tekrar dondurabilirsiniz. Böyle yaparak etlerin bozulmasını önleyebilirsiniz. Eğer saklayamayacağınız yiyecekler varsa da çözdürüp tükerek israfı önleyebilirsiniz.
Ayrıca hatırlatmakta fayda var: Derin dondurucuya konulan ürünler sonsuza kadar saklanmaz. Besine göre süresi değişse de en fazla bir yıl korunabilir. Gıdalarınızı derin dondurucuda saklama konusunda bilgiye ihtiyacınız varsa Gıdaları Buzdolabında ve Derin Dondurucuda Saklamanın Püf Noktaları yazımıza göz atabilirsiniz.
Şimdi, sırada temizlikten önce buz çözme işlemi var. Gıdaları Buzdolabında ve Derin Dondurucuda Saklamanın Püf Noktaları | Arçelik Blog
Buz Çözme İşlemi Nasıl Daha Hızlı Yapılır?
Derin dondurucunun içini boşalttıktan sonra buzunu çözdürmeniz gerekir. Bu buz çözme işlemi, cihazın kapanmasının hemen ardından gerçekleşmeyecek ve biraz zamana ihtiyaç duyacaktır. Bu işlemi hızlandırmak istiyorsanız derin dondurucunun içine ılık su dolu bir kap koyarak buzların daha hızlı çözülmesini sağlayabilirsiniz. Buz çözüldükten sonra içerisindeki suyu emici bezler yardımıyla tahliye edebilirsiniz.
Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır?
Tüm soğutucu modellerinde kolaylıkla kullanılabilen Quick & Shine Buzdolabı İç Yüzey Temizleyicisi’ni kullanarak derin dondurucunuzu temizleyebilirsiniz.
- İlk olarak derin dondurucunuzdaki yiyecekleri boşaltın ve geçici saklama alanlarına yerleştirin.
- Mikrofiber bir bez alın.
- Quick & Shine Buzdolabı İç Yüzey Temizleyicisi’ni derin dondurucunun yüzeyine sıkıp mikrofiber bez yardımıyla yerleşmiş leke ve kirlerden kolayca kurtulun.
- Deterjan kalıntılarını gidermek için iç yüzeyi hafif nemli bir bezle silebilirsiniz.
- İçeride buz oluşumunu önlemek için kağıt havlu veya temiz bir bez kullanarak iyice kurulayın.
- Kuruyan derin dondurucunun fişini takın. Cihazın içi tamamen soğuduktan sonra gıdalarınızı düzenli bir şekilde yerleştirin.
Derin Dondurucu Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Derin dondurucu temizliği yaparken aşağıdaki maddelere dikkat ederek cihazınızın daha verimli ve doğru şekilde çalışmaya devam etmesini sağlayabilirsiniz:
- Kesici, delici herhangi bir alet kullanmayın. İnatçı kirlerin boşluklara dolduğunu ya da buzlanma olduğunu gördüyseniz kesici bir alet kullanmadan müdahale etmeyi deneyin.
- Havalandırma deliklerinin mutlaka açık ve temiz olduğundan emin olun.
- Temizlik yaptıktan sonra cihazınızın içini mutlaka kurulayın ve tamamen kuruduğuna emin olmadan fişe takıp çalıştırmayın.
Şimdi de derin dondurucuda oluşan kokuları gidermek için yapılacaklara göz atalım.
Derin Dondurucu Kokularını Gidermek İçin Tavsiyeler
Derin dondurucuda koku oluşmaması için sakladığınız ürünlere uygun saklama kapları tercih etmeniz önemlidir. Bazen de aksilikler olabilir ve derin dondurucunuzun içi hoş olmayan bir şekilde kokabilir. Bu kokuları gidermek için Türk kahvesi ve gazete kağıdından faydalanabilirsiniz. Türk kahvesini küçük bir kaseye koyup derin dondurucunun içerisinde bir süre kalmasını sağlarsanız kokular gidecektir. Aynı şekilde gazete kağıdını buruşturup derin dondurucunun içerisinde bir süreliğine bekletirseniz kokuları içine hapsedecektir.
Ne Sıklıkla Derin Dondurucu Temizlenmeli?
Derin dondurucunuzu 3 ve 6 aylık düzenli periyotlarda temizlemeniz önemlidir. Bu temizlik süresi elbette kullanım yoğunluğu ile ilgilidir. Hijyenik bir kullanım için mevsimsel olarak temizliği benimseyebilirsiniz.
Derin dondurucuları temizlemeden önce dikkat etmeniz gerekenlerden detaylı bir şekilde bahsettik. Yukarıdaki adımları takip ederek kolay bir şekilde derin dondurucu temizliği yapabilirsiniz. Derin Dondurucu kullanma konusunda detaylı bilgi almak isterseniz A'dan Z'ye Derin Dondurucu Kullanma Kılavuzu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Yaşam alanınız için derin dondurucu almayı düşünüyorsanız da Arçelik Derin Dondurucu model ve fiyatlarını incelemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.