Arçelik
Arçelik
9.01.2025

Doğru Zaman, Doğru Mekan: Düğün Mekanı Seçim Rehberi

Düğün mekanı bakmaya başladıysanız heyecan verici o dönem gelmiş demektir. Evet, şimdi hayatınızın en özel günlerinden birini planlamak için bol seçenek arasından size uygun olana karar verme zamanı. Biz de bu özel gününüzü planlama yolculuğu sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz soruları, avantajları ve dezavantajları sizin için derledik.

Gelin ilk olarak düğün zamanını belirleme konusuyla giriş yapıp mekanlarının geniş dünyasına adım atalım, ardından da diğer detayları konuşalım.

Düğün Tarihi Seçimi

Bir düğün planlıyorsanız ilk olarak düğün tarihi seçiminden başlamanızı öneririz. Çünkü seçeceğiniz tarih düğün mekanını da direkt olarak etkiler.

  • Tarihi belirlerken mevsim şartlarını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Açık bir yerde düğün yapmak istiyorsanız bahar ayları hava şartları anlamında riskli olabilir. Bunun için yaz mevsimini değerlendirebilirsiniz. Yaz mevsimi ise “düğün sezonu” olduğu için mutlaka 6 ay ya da 1 yıl önceden düğün mekanı rezervasyonunuzu yaptırmanızı öneririz. Kış düğünü yapmak için de kapalı mekanlardan yana tercihinizi yapabilirsiniz. Kış düğünü yapmaya karar verdiyseniz “Kış Düğünü Rehberi: Soğuk Havalarda Unutulmaz Bir Gün İçin İpuçları” başlıklı blog yazımızdan destek alabilirsiniz.
  • Mevsime karar verdikten sonra misafir katılımını artırabilmek için özel herhangi bir güne denk gelip gelmediğini mutlaka kontrol edin. Sadece bayramlar, sömestir tatilleri değil derbi maçları bile günü etkileyebilir. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşıyorsanız trafiği artıracak organizasyonları da değerlendirmenizi öneririz.
  • Bütçe açısından değerlendirecek olursak; yaz mevsimi daha pahalı bir dönem ancak erken rezervasyon seçeneğiyle bütçenize uygun bir şekilde bir seçim yapabilmek mümkün. Cumartesi günleri düğün mekanlarının en pahalı olduğu günler, cuma veya pazar günlerini daha ekonomik seçenekler olarak değerlendirebilirsiniz. Cumartesi günü için öğle saatlerini tercih etmek de ekonomik bir seçenek olabilir.

Düğün Mekanı Türleri   

Mevsime, hayalinizde düğünün temasına, misafir sayısına göre farklı farklı düğün mekanları mevcut. Modern, lüks, doğa ile iç içe ya da denizin tam ortasında… Her çiftin hayali bambaşka. Siz nerede isterseniz orada gerçekleşecek olan peri masallarındaki o düğünü planlayabilmek için göz atabileceğiniz farklı düğün mekanlarını sizin için sıraladık.

Otel Düğünleri

Otel düğünleri, çoğunlukla ulaşım konusunda kolaylık sağlar ve farklı noktalardan gelecek misafirler için de kolay bir şekilde konaklama imkanı sunar. Koşuşturmalı geçecek olan düğün gününü tek mekan içerisinde daha kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Oteldeki suit odalardan birini kiralayarak arkadaşlarınızla eğlenceli bir şekilde hazırlanabilir saç, makyaj, giyinme gibi düğünün kilit unsurlarını aynı oda içerisinde ve profesyonel hizmet alarak halledebilirsiniz. Saç ve makyaj konusunda fikir arıyorsanız “Düğün Gününe Özel Saç ve Makyaj Önerileri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Otel düğünleri hem misafirler hem de çiftler için konforlu olmasının yanı sıra diğer düğün mekanlarına kıyasla bütçe olarak daha yüksek kalabilir.

Kır Düğünleri

Kır düğünleri doğa ile iç içe romantik bir şekilde evlenmek isteyenlerin favori durakları arasında. Geniş bir dekorasyon ve tema esnekliği sunan kır düğünleri, düğün gününün en güzel hatıraları olan fotoğraf ve video konusunda da harika kareler yakalamanızı sağlayacaktır. Kır düğününü hava şartlarının durumuna göre değerlendirilebilirsiniz.  

Tekne Düğünleri

Diğer düğün mekanlarına göre çok daha orijinal bir mekan türü olan tekneler, misafirlere ve çifte eşsiz ve romantik bir manzara vadediyor. Özellikle az misafirli küçük gruplara hitap eden tekne düğünleri, güzel bir ambiyansta keyifli bir akşam geçirmek isteyenler için ideal diyebiliriz. Ancak burada da hava şartları devreye giriyor. Mevsimsel seçimlerin etkili olduğu tekne düğünleri zaman zaman mevsimden bağımsız olarak da misafirlerin denizde geçirdiği tecrübeyi etkileyebilir. Tekne düğününü değerlendirirken hava durumuna, misafir sayısına, misafirlerin yaş grubuna dikkat etmeniz gerekebilir.

Tarihi Mekan Düğünleri

Yalı, köşkler ve tarihi saraylar görkemli ve nostaljik bir havaya sahip bir düğün hayal edenler için ideal duraklar. Mimari anlamla büyüleyici olan bu mekanlarda hem sizin hem de misafirleriniz için unutulmaz olacak olan o düğünü gerçekleştirebilirsiniz. Genellikle yüksek bütçeli olan bu mekanların dekorasyon anlamında da kısıtlı seçeneklere sahip olduğunu da seçim yaparken değerlendirmenizi öneririz.

Kapalı Mekan Düğünleri (Sosyal Tesis, Düğün Salonu vb.)

Kapalı mekan düğünleri, hava şartlarından bağımsız, dekorasyon anlamında geniş seçeneklerin değerlendirilmesine açık ve görece daha uygun bütçelere sahiptir. Ses, ışık gibi teknik alt yapıya sahip olan bu mekanlarda misafir sayınıza uygun bir yer bulmanız da oldukça kolaydır. Ancak atmosfer olarak her çiftin zevkine uygun olmayabilir. Değerlendirmenizi yaparken seçeneklerinizi geniş tutabilirsiniz.

Açık ve kapalı mekanların avantaj ve dezavantajlarını ise aşağıdaki tablo üzerinden inceleyebilirsiniz.

Özellik Açık Mekanlar Kapalı Mekanlar
Atmosfer Ferah, doğal ışık Kontrollü ışık, hava koşullarına bağımlı değil
Riskler Hava durumu, böcekler vb. Daha az risk
Dekorasyon Esnekliği Daha fazla Daha az
Maliyet Döneme göre değişir Daha sabit

 

Gelin son olarak mekanı seçerken dikkat etmeniz gereken ayrıntıları inceleyelim.

Düğün Mekanı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar        

Düğün mekanı seçerken çok fazla seçenek ve detayla karşılaşacaksınız. Ancak elinizde bir liste olursa öncelikle bu listenin üzerinden geçerek “mutlaka olması gerekenler” kısmını tamamlayabilirsiniz.

  • Mekanı seçmeden önce davetli listesi oluşturun. Sonrasında davetli sayısının ortalamasına uygun kapasiteye sahip mekanları değerlendirebilirsiniz.
  • Görüştüğünüz düğün mekanının iptal politikaları hakkında mutlaka bilgi alın. Haklarınızı bilirseniz çok daha kolay hareket edebilirsiniz.
  • Seçenekleriniz arasında olan mekanların ulaşım kolaylıklarını değerlendirin. Otopark ve ulaşım anlamında size ve misafirlerinize olan uygunluğuna bakabilirsiniz.
  • Görüştüğünüz mekanların catering, masa düzeni, sahne, süsleme gibi hizmetleri verip vermediğini öğrenin. Vermiyorlarsa çalıştıkları yerler varsa onları öğrenebilirsiniz.
  • Mekanın herhangi bir dekorasyon kısıtı var mı? Özellikle tarihi mekanlar ve oteller bu konuda daha kısıtlayıcı olabilir. Hayalinizdeki düğünün teması belliyse görüştüğünüz mekanların buna uyup uymadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Sürpriz ödemeler yapmamak için “yazılı olarak” genel bütçe ve ekstralar hakkında bilgi verilmesini isteyin.
  • Menü seçeneklerini değerlendirebilmek için mutlaka tadım yapın.
  • Teknik altyapının uygunluğunu mutlaka kontrol edin. Ses, ışık, projeksiyon vb. detaylarla ilgili konuşabilir ve öncesinde kontrol etme şansınızı değerlendirebilirsiniz.
  • Özellikle açık bir mekanda düğün yapıyorsanız mekanın hava şartlarına göre yedek bir planı olup olmadığını öğrenin.

Tüm bu maddeler düğün organizasyonu yaparken mutlaka işinize yarayacaktır.

Düğün mekanı seçerken dikkat etmeniz gereken unsurlardan detaylı bir şekilde bahsettik. Planlamanızı doğru yaparak keyifli ve unutulmaz bir güne imza atabilirsiniz. Elbette bu süreç sadece düğün günüyle sınırlı değil. Yeni bir yuva kurduğunuz bu dönemde, evinizi hazırlamak da bir o kadar heyecan verici ve önemli. İşte burada da Arçelik devreye giriyor. Beyaz eşyadan küçük ev aletlerineelektronik ürünlerden ısıtma ve soğutma sistemlerine kadar ihtiyaç duyabileceğiniz tüm çeyiz eşyalarınızı Arçelik’in geniş ürün yelpazesi arasından seçebilirsiniz. Dilerseniz Evlilik & Çeyiz kategorimizdeki yazılardan faydalanarak seçimlerinizi yapabilirsiniz.

İlgili Ürünler

K 1261 RHB Rendeli El Blender
12
  • Güç : 700 W
  • Çırpma : Var
  • Ölçü Kabı : Var
  • Doğrama : Var
  • Tek Tuşla Kontrol : Var
  • Rendeleme : Var
MC 6056 I Gurme Şef® Çok Amaçlı Pişirici
155
  • Ön Tanımlı Program : 10
  • Basınç Kontrolü : Var
  • Tandır Aparatı : Var
  • Sıcak Tutma : Var
  • Tencere Kapasitesi : 5.5 L
274580 EDI No Frost Buzdolabı
5
  • Kapı Yönü Değiştirme : Yok
  • FullFresh+ Teknolojisi : FullFresh+ teknolojisine sahip buzdolapları özel sebzelik tasarımı ve hava kanalları sayesinde hassas bir nem kontrolü sağlar.
  • ProSmart™ Inverter Kompresör : Prosmart Inverter Kompresör devir değişimlerini ideal şekilde düzenler. Sıcaklık dalgalanmalarını en aza indirerek daha az enerjiyle daha etkin bir soğutma sağlar.
  • VitaminZone Teknolojisi : Gün döngüsü teknolojisi VitaminZone ile meyve ve sebzeler uzun süre tazeliklerini korurken vitamin değerlerini de kaybetmiyor.
  • Toplam Hacim (L) : 532 L