Hangisi Size Uygun: Çamaşır Kurutma Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çamaşırları kurutmak için odanızda yer ayırmamak, zaman kazanmak ve yorulmamak için çamaşır kurutma makinesi almak isteyebilirsiniz. Üstelik evin içerisinde kuruttuğunuz çamaşırlarınızın havada oluşturduğu nem, en büyük yardımcınız olan kurutma makinesi ile çamaşırlarınızı kuruttuğunuz takdirde oluşmaz. Siz de bu sayede nemin, evin hava kalitesini düşürmesinin önüne geçebilirsiniz. Bunların yanı sıra hızlı bir şekilde yıkanıp kuruması gereken çamaşırlar için de büyük bir avantaj sağladığını söyleyebiliriz.
Hayatınızı kolaylaştırmak için çamaşır kurutma makinesi arıyorsanız doğru yerdesiniz. İhtiyaçlarınıza uygun olarak en iyi çamaşır kurutma makinesi seçimini yapmak için dikkat etmeniz gereken hususlar bulunuyor. Gelin, doğru çamaşır kurutma makinesini birlikte seçelim.
Çamaşır Kurutma Makinesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çamaşır kurutma makinesi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken maddeleri aşağıda sıraladık:
- Kurutma makinelerinin kondenserli, ısı pompalı, hibrit teknolojili gibi farklı tipleri bulunuyor. Seçim yaparken bu tiplere göre değerlendirmeniz gerekiyor.
- Alacağınız kurutma makinesinin kapasitesinin ve programlarının ihtiyacınızı karşılama konusunda yeterli olup olmadığını da incelemek önemli.
- Verimli enerji sınıflarını tercih ederek enerji tüketimini azaltabilirsiniz. Bu sayede hem tasarruf edebilir hem de doğayı korumak için küçük ancak önemli bir adım atabilirsiniz.
- Alacağınız kurutma makinesini, konumlandıracağınız yere uygun olacak şekilde seçmeniz gerekir. Farklı boyutlara sahip kurutma makinelerini, uygun şartlar sağlandığı takdirde çamaşır makinenizin üstüne monte ettirebilirsiniz.
- Kurutma makineleri ortalama 61-69 dB arası ses üretir. Makine içerisinde üflenen havanın sesinden kaynaklanan bu sesi cam kapaklı kurutma makineleri nispeten daha az yansıtır.
Gelin, ilk olarak çamaşır makinesi tiplerine göre bir inceleme yapalım.
Çamaşır Kurutma Makinesi Tipi Seçimi
Çamaşır kurutma makineleri, çalışma şekillerine göre farklı kategorilere ayrılıyor. Enerji ya da zaman verimliliği sağlamanın yanı sıra hem enerji hem de zaman avantajı sunan farklı çamaşır kurutma makinesi tiplerine göz atalım.
Kondenserli Kurutma Makinesi
Kondenserli yani yoğuşturmalı kurutma makineleri, giysileri kurutmak için sıcak havayı kullanır. Havayı ısıtmak için ısıtıcıdan faydalanır. Kondensere gelen ortam havasını hızla yoğuşturarak suya dönüştürür. Çamaşırlar da hızlıca kurutulur.
Isı Pompalı Kurutma Makinesi
Isı pompalı kurutma makineleri çamaşırları kurutmak için kompresör ve ısı değiştiricilerinden oluşan ısı pompası sistemini kullanır. Isı pompası sistemi kondenserli kurutma makinalarından farklı olarak kapalı iki çevrimden oluşur. Nemli havayı yoğuşturmak için ortam havasını kullanmaz. Isı pompası sistemi sayesinde daha yüksek enerji verimine sahip olur.
Hibrit Teknolojili Kurutma Makinesi
Hibrit teknolojiye sahip kurutma makineleri temel olarak ısı pompalı kurutma makineleriyle benzer özelliklere sahiptir. Hızlı kurutma yapabilmek için ek ısıtıcı bulundururlar. Hızlı kurutma programları seçildiğinde ısıtıcı devreye girer.Bu teknolojiye sahip kurutma makineleri hem hızlı kurutma hem de enerji tasarrufu gibi avantajlara sahiptir.
Makine tipinin yanı sıra kapasite ve program çeşitleri de kurutma makinesi seçimi konusunda önemli. Gelin, şimdi de kapasite ve program çeşitlerine göz atalım.
Kapasite ve Programlara Göre Çamaşır Kurutma Makinesi Seçimi
Kurutma makinesi seçiminizi belirleyecek diğer kriterler de makinenin kapasitesi ve program çeşitliliğine göre şekillenir. Kapasite tek seferde kurutabileceğiniz çamaşırın ağırlığına göre hesaplanır. Programlar da kumaş tipine göre şekillenir.
Çamaşır Kurutma Makinesi Kapasite Seçenekleri
Kurutma makineleri genellikle 7, 8, 9, 10, 11 ve 12 kilogram kapasiteli olarak üretilir. Çamaşır makinelerinden aşina olacağımız kapasite konusu kurutma makinelerinde çamaşırların ıslak hali baz alınarak hesaplanır.
Doğru yük kapasitesi ise kullanacağınız kumaş türüne ve dolayısıyla programa göre değişiklik gösterir. Makineyi belirtilen yük kapasitesine uygun kullanırsanız çamaşırlarınızın da yıpranmasının önüne geçebilirsiniz.
Kapasite konusunu detaylıca incelediğimize göre şimdi de kurutma makinesi programlarına göz atalım.
Çamaşır Kurutma Makinesi Program Seçenekleri
Kurutma makinesi programları, kumaş tiplerine uygun kurutma süreleri ve devirleri sunar. Giysi ya da tekstil ürünlerinizin etiketlerine uygun kurutma programı seçerek eşyalarınızın kumaşlarının zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
Kurutma makinelerinde bulunan başlıca programları inceleyelim.
Pamuklu Programları: Pamuklu programları farklı ihtiyaçlara göre değişiklik gösterir.
Pamuklu Ütü Kuruluğu Programı, eşyalarınızı daha kolay ütülemenizi sağlarken Pamuklu Dolap Kuruluğu Programı da kuruyan eşyalarınızı katlayıp dolaba koyacak kuruluğu sunar. Pamuklu Ekstra Kuru Programı ise havlu, bornoz, nevresim gibi tekstil ürünlerinin kurutulmasını sağlar.
Sentetik Programları: Arçelik kurutma makinelerinde Sentetik Dolap Kuruluğu ve Sentetik Ütü Kuruluğu programları olarak iki farklı program seçeneği bulunur. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere Sentetik Dolap Kuruluğu Programında kuruyan eşyalarınızı makineden çıkarıp katlayıp dolabınıza koyabilirsiniz. Sentetik Ütü Kuruluğu Programını kullanarak da kuruttuğunuz çamaşırlarınızı kolayca ütüleyebilirsiniz.
Yünlü Programı: Bu program sayesinde yünlü eşyalarınız çekmez ve zarar görmez.
Kot Programı: Kot zor kuruyan bir kumaş olsa da bu programla ne zaman kuruyacağını dert etmenize gerek kalmaz.
Gömlek Programı: Gömlekleri buruşturmadan hassas bir şekilde kurutan Gömlek Programı, daha az kırışıklık ve daha kolay ütüleme imkanı sunar.
Hassas Program: Narin ve elde yıkanması gereken çamaşırların yıpranmadan kurumasını sağlar.
Yorgan Programı: Elyaf yorganlara göre hazırlanmış olan bu kurutma programı sayesinde yorganlarınızı kısa sürede kurutabilirsiniz.
Hijyen Programı: Bu program; bebek kıyafetlerine, iç çamaşırlarına ve nevresimlere ekstra hassas davranarak kurutur.
Spor Programı: Farklı kumaş tiplerine sahip olan spor eşyalarınızı kurutmaya olanak tanır.
Sessiz Program: Günün belli saatlerinde makinenizi sessiz kullanmak isteyebilirsiniz. Sessiz Program sayesinde çamaşır kurutma makinesi sesini azaltabilirsiniz. Bu sayede ne zaman isterseniz çamaşırlarınızı rahatça kurutabilirsiniz.
Kapasite ve program seçenekleri konusunda detayları paylaştık. Kurutma makinesini seçerken enerji verimliliği konusunu da atlamamak gerekiyor.
Çamaşır Kurutma Makinesi Enerji Verimliliği Seçenekleri
Kurutma makinesi seçimi yaparken enerji sınıflarına da dikkat etmek gerekir. Harfler ile belirlenen enerji sınıfları, enerji verimliliğini ifade eder. Kurutma makinelerinde enerji sınıfları; A+++, A++, A+, B, C, D, E, F, G arasındadır. En üst enerji sınıfı olan A+++, en verimli enerji sınıfını belirtirken alfabede ilerledikçe enerji verimliliği düşer.
Şimdi, sırada kurutma makinesini yerleştirmek ve kurmak var!
Çamaşır Kurutma Makinesi Yerleşimi ve Kurulumu
Kurutma makinelerinin yükseklik ve genişliği standart olsa da derinliği kapasitesine göre farklılık gösterir. Makineyi konumlandıracağınız alanın ölçüsünü de dikkate alarak bir seçim yapmanız gerekebilir. Makineyi konumlandırırken sağından, solundan ve arkasından 1 cm boşluk kalacak şekilde bir yerleşime sahip olduğundan emin olmalısınız. Tabii su tahliye hortumunun da sıkışmamasına dikkat etmelisiniz.
Alanınız darsa ya da yerden tasarruf etmek isterseniz yetkili servisle görüşerek çamaşır makinesi ile kurutma makinesini üst üste monte ettirebilirsiniz. Arçelik çamaşır makineniz varsa Arçelik grubuna ait markalarla kurulum yaptırabilirsiniz. Kurulum yapılabilmesi için marka haricinde derinlik de önemlidir.
Kurutucu derinliği 46 cm ise 54 cm 60 cm, 62 cm derinliğe sahip çamaşır makinesi üzerine kurulabilir. Kurutucu derinliği 54 cm ise 49 cm, 50 cm, 54 cm, 60 cm ve 62 cm derinliğe sahip çamaşır makinesi üzerine kurulabilir. 60 cm ise 49 cm, 50 cm, 54 cm, 60 cm ve 62 cm derinliğe sahip çamaşır makinesi üzerine kurulabilir.
Çamaşır kurutma makinesi aldıktan sonra uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabilmek için bakımına ve temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Gelin, çamaşır kurutma makinesi bakımı konusuna da bir göz atalım.
Çamaşır Kurutma Makinesi Bakımı
Kurutma makinelerinin daha güvenli ve verimli çalışabilmesi için sık sık temizlenmesi gerekir. Kurutma makinesini her kullanımından sonra lif ya da hav filtresinin ve kapak lastiğinin temizlenmesi gerekir. Ayrıca su tankını da boşaltmalısınız.
Filtrenin her çevrim sonrasında temizlenmedir. Makineniz kondenserli ise kondenserin (yoğuşturucunun) her 30 çevrimde bir ya da ayda bir kez temizlenmesi gerekir. Filtre çekmecesini de zaman zaman temizlemeniz gerekir. Bazı çamaşır kurutma makinelerinde filtre temizliği gerektiğini ifade eden uyarı ışıkları bulunur.
Çamaşır kurutma makinesi almak için dikkat etmeniz gereken tüm detayları paylaştık. İhtiyacınıza, isteğinize ve bütçenize uygun olan çamaşır kurutma makinelerini Arçelik’te bulabilirsiniz.