Sonbahara Hazırlık: Sonbahar Temizliği İpuçları
Yaz mevsiminin enerjik ve hareketli günlerini geride bırakıp sonbaharın serin ve dingin havasına adım atarken evlerde de çeşitli değişimler yapmak gerekiyor. Her mevsim geçişini sadece dolaplardaki kıyafetlerin yerini mevsimine uygun olanlarla değiştirmek olarak değil; yaşam alanlarını derinlemesine temizlemek ve düzenlemek için de güzel bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Üstelik bu durum hem fiziksel hem de zihinsel bir yenilenme sağlar.
Gelin şimdi, sonbahar temizliği ipuçlarına geçelim.
Mevsim Geçişlerinde Ev Temizliğinin Önemi
Mevsim geçişleri, özellikle de yazdan sonbahara geçiş dönemi, evlerde dip köşe temizlik yapmak için ideal bir dönem. Yaz mevsiminin sona ermesi ve havanın serinlemesiyle artık evlerde daha çok vakit geçirilecek demektir. Evlerde sonbaharı karşılamak ve keyifli vakit geçirebilmek için de genel temizlik yapılması gerekir.
Mevsim değişiklikleri sırasında evde biriken tozlar ve yazın evin içine taşınan polenler, alerjilere ve solunum problemlerine yol açabilir. Sonbahar temizliği ile bu tozları ortadan kaldırarak evdeki hava kalitesinin artmasını sağlayabilirsiniz.
Sonbahar Temizliği Ne Zaman Yapılır?
Yazın sıcak günlerini uğurladığımız eylül ve ekim ayları, bahar temizliği için en uygun dönemlerdir. Günler hala uzun olduğu ve güneşli gün sayısı da kışa nazaran daha fazla olduğu için dış ve iç mekan temizliği sonrasında kuruma sürecinin daha kolay olmasını sağlar. Kış ayları geldiğinde soğuk sebebiyle camlar ve kapılar uzun süre kapalı kalacağı için öncesinde ferahlık ve temizliği bu şekilde evinizde sağlayabilirsiniz.
Sonbahar Temizliği Nasıl Yapılır?
Temizliğin daha kolay olması için öncelikle bir plan yapmanız gerekir. İlk olarak gerekli temizlik malzemeleri için bir hazırlık yapabilirsiniz:
- Mikrofiber bezler
- Doğal temizlik ürünleri
- Derinlemesine temizlik için uygun deterjanlar
- Cam temizleyiciler
Ayrıca Quick and Shine Temizlik ve Bakım Ürünleri Modelleri arasından da ihtiyacınıza uygun ürünü bulabilirsiniz. Bu malzemeler derinlemesine temizlik yaparken işlerinizi hayli kolaylaştıracaktır.
Temizlik sırasında, kullanılmayan eşyaları ayırmak ve fazlalıklardan kurtulmak da evdeki düzeni sağlamak açısından oldukça faydalıdır.
Temizlik sırasında zaman kazanmak için oda oda bir plan yapmak, her bir alanı bitirdikten sonra diğerine geçmenize yardımcı olur ve evde gereksiz bir karışıklık yaratmadan işleri sıraya koymanızı sağlar.
Oda Oda Temizlik
Daha düzenli ve odaklı temizlik yapabilmek için oda oda yapmanız gerekenleri kurgulayabilirsiniz. Size temizlik konusunda yardımcı olabilmek için her oda için yapılması gerekenleri sıraladık:
Yatak Odası
Burada öncelik yatakların ve nevresim takımlarının temizlenmesi. Sonrasında kış mevsimine hazırlık olarak kalın battaniye ve yorganların temizlenmesi gerekiyor. Yatak ve nevresim işlerinden sonra sıradaki işlem, gardıroptaki yazlık kıyafetleri kaldırıp yeni bir kış düzeni yapmaktan geçiyor. Ayrıca giymediğiniz eşyaları da burada gözden geçirip elden çıkarabilirsiniz.
Oturma Odası
Oturma odasında ise sıralamayı halılar, koltuklar ve minderlerin temizlenmesi olarak belirleyebilirsiniz. Öncesinde perdeleri de mutlaka çamaşır makinesine atmanızı öneririz. Camlar silinirken perdeler yıkanır. Sonrasında da elektronik cihazların tozunu alıp kitaplıkları düzenleyebilirsiniz. Temizlik sırasında işlerinizi kolaylaştıracak Dikey Süpürge Modelleri’ni keşfetmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Mutfak
Mutfak en çok kirlenen yerlerden biri olduğu için detaylı bir temizlik gerektirir. İlk olarak mutfak dolaplarından başlayabilir, ardından son kullanma tarihi geçmiş gıda ürünlerini atabilirsiniz. Sonrasında ise ocak, fırın, buzdolabı gibi sık kullanılan eşyaların temizliğinin yapılması gerekir. Buzdolabı temizlemek için gerekli temizlik ipuçlarını “Buzdolabı Temizleme Rehberi” başlıklı yazımızdan, fırın temizleme ipuçlarını ise “Fırınınız Kendini Temizleyebiliyor mu: Fırın Temizlemek için İpuçları” başlıklı yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Fırının içi ve ocak gözleri uzun süre temizlenmediği takdirde yağ biriktirir. Bunları derinlemesine temizlemek ise sonbahar temizliği yapmanın önemli adımları arasında yer alır.
Banyo
Fayanslar, duş kabini, tuvalet ve lavabo çevresindeki kirleri derinlemesine temizlemek gerekir. Bunların yanı sıra banyo dolaplarını silmek ve banyodaki havluları değiştirmek de önemlidir.
Yüzey Temizliği
Sonbahar temizliği sırasında yüzeylerin temizliği, evin genel hijyeninin sağlanmasına yardımcı olur. Bu sebepten toz alma, zemin temizliği ve mobilya bakımına yönelik düzenli işlemler yapmak gerekir. Mikrofiber bezler tercih etmek ve zemine uygun temizleyiciler kullanmak hem kullandığınız eşyaların ömrünü uzatır hem de daha iyi temizlenmesini sağlar.
Dış Mekan Temizliği
Sonbahar temizliğinde sadece iç mekanlar değil, aynı zamanda dış mekanlarda da temizlik yapılması gerekir. Bahçe, balkon ya da terasınız varsa dış mekan temizliği yaparken aşağıdaki başlıklardan faydalanabilirsiniz.
Bahçe
Bahçeniz varsa sonbaharda dökülen yaprakları temizlemeniz gerekir. Düzenli olarak yaprakları toplayıp bahçenin hem estetik görünümünü korur hem de bahçe bitkilerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca bahçe mobilyanız varsa üzerini örterek veya iç mekanlara alarak mobilyaların ömrünü uzatabilirsiniz.
Balkon ve Teras
Balkon veya terasınız varsa burada biriken yaprakları süpürmeniz ve zeminleri silmeniz gerekir. Varsa mobilyaları da iç mekana almanız ya da üstünü örtmeniz mobilyaları korumak için faydalı olacaktır. Ayrıca balkon ve teras korkulukları nemden etkilenebilecekleri için paslanmaya karşı düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz.
Yağmur Olukları
Yağmur olukları, sonbaharda yapraklar ve dallar nedeniyle tıkanabilir. Bu tıkanmalar, yağmur sularının düzgün şekilde tahliye edilmemesine ve taşkınlara yol açabilir. Bu yüzden yağmur oluklarını kontrol etmek ve temizlemek, dış mekan temizliğinde atlanmaması gereken bir adım diyebiliriz. Yağmurlar başlamadan bu kontrolü yaparak olası sorunlardan kurtulabilirsiniz.
Sonbahar temizliği yaparken faydalanabileceğiniz ipuçlarından bahsettik. Daha fazla temizlik önerileri için “Temiz ve Düzenli Yaşam Alanı Yaratmak İçin Pratik İpuçları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.