Arçelik
Arçelik
1.07.2024

Tatile Gitmeden Önce Evde Yapılması Gerekenler

Deniz, kum, güneş… Hafta sonu kaçamağı ya da uzun bir tatil olması fark etmez, ihtiyaç duyduğunuz o tatili yapmaya karar verdiyseniz artık ayrılmadan önce yapılacakları unutmadığınızdan emin olmanın zamanı da gelmiş demektir. Böylece gönül rahatlığıyla geçireceğiniz zamanın tadını çıkarabilirsiniz. Siz uzaktayken gitmeden önce yapmanız gereken şeyler var. Bu listeye göz attıktan sonra evinizden güvenle ayrılabilirsiniz.  

Tatile çıkmadan önce evinizde yapmanız gerekenlerin yer aldığı listeyi sizin için derledik. Gelin ilk olarak güvenlik konusundan başlayalım.

Ev Güvenliğini Sağlamak

Evinizden birkaç günlüğüne de olsa ayrılacaksanız güvenlik için bazı önlemler almanız gerekir.

  • Tüm kapı ve pencerelerin kilitli olduğundan emin olun. Ekstra güvenlik için güvenlik sistemlerini etkinleştirin.
  • Eğer varsa alarm sistemlerini ve güvenlik kameralarını aktif hale getirin. Bu sistemlerin düzgün çalıştığını kontrol edin.
  • Hırsızları caydırmak için bazı odaların ışıklarını zamanlayıcılarla ayarlayarak belirli saatlerde yanıp sönmelerini sağlayabilirsiniz.

Evinizin kontrolünün sizde olmasını istiyorsanız Arçelik Akıllı Ev Elektroniği Güvenlik Paketi  satın alabilirsiniz. HomeWhiz uygulaması ile evinizdeki akıllı ürünleri nerede olursanız olun tek noktadan kolayca kontrol edebilirsiniz.

Elektrik ve Su Tesisatını Kontrol Etmek

Elektrik ve su konusu evden ayrılmadan önce mutlaka dikkat etmeniz gereken bir konu. Cihazlarınızın sağlıklı kalması ve olası tehlikelerden korunmak için aşağıdaki maddelere dikkat edebilirsiniz.

  • Televizyon, bilgisayar, klima ve küçük ev aletleri gibi elektrikli aletlerin prizden çekildiğinden emin olun. Bu şekilde elektrik kaynaklı yangınları da önleyebilirsiniz. Ayrıca ani elektrik kesintisi ve düşük akımdan kaynaklanabilecek kısa devre sorunlarından elektronik eşyalarınızı koruyabilirsiniz.
  • Wi-Fi modem dahil tüm fişleri prizden çekin. Prizde olan eşyalar da düşük de olsa elektrik harcayacaktır. Bu şekilde elektrik israfını önleyebilirsiniz.
  • Ana su vanasını kapatmak, su sızıntılarını ve olası su baskınlarını önleyebilir. Su ısıtıcısı gibi cihazları da mutlaka kapatın.

Evi Temizleyip Düzenlemek

Özellikle çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız varsa, hiçbir şey uzun bir aradan sonra temiz bir eve dönmenin yerini tutamaz.

Kapıdan çıkmadan önce aşağıdaki temizlik ve düzen adımlarını takip edebilirsiniz:

  • Evden ayrılmadan önce çamaşırlarınızı yıkayıp-kurutup-yerine kaldırarak tatil dönüşü karşılaşacağınız çamaşır yükünü hafifletebilirsiniz. Ayrıca eve döndüğünüzde temiz kıyafetlerinizin olması da işinize gelecektir.
  • Uzun bir tatil sonrası tertemiz çarşaflarda uyumak mükemmeldir. Güzel bir uyku için tatile çıkmadan önce temiz çarşaf ve nevresimleri yatağınıza yayın. Tozlanmaması için de yatak örtüsü kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Kapıdan çıkmadan önce banyoyu ve tuvaleti mutlaka temizleyin. Kir ve bakteriler yalnız kaldıklarında çoğalacaklardır.
  • Döndüğünüzde küf yerine temiz bir mutfakla karşılaşmak istiyorsanız seyahate çıkmadan önce mutfağınızı toplayın, bulaşıklarınızı yıkayın ve kaldırın. 
  • Çöpleriniz ne kadar az olursa olsun mutlaka atın.

Eve döndüğünüzde temizlik yaptığınız ilk günkü kadar temiz bir ev bulabilmek için; evinizi temizleyip mobilyalarınızın üzerini de örterek çıkarsanız yeterli. Evinize girdiğinizde de temizlikle uğraşmak yerine rahat bir şekilde dinlenebilirsiniz.

Yiyecek ve İçeceklerle İlgili Önlemler Almak

Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış olan yiyecek ve içeceklerden kurtulmanın en güzel zamanı tatile çıkmadan önceki vakittir. Yiyecek ve içeceklerle ilgili alabileceğiniz önlemleri aşağıda sıraladık.

  • Buzdolabınızı kilerinizi ya da buzdolabı haricinde yiyeceklerinizi sakladığınız alanları kontrol edin.
  • Buzluk ya da derin dondurucunuzda bulunan yiyecekleri ne kadar süredir orada tuttuğunuzu kontrol edin. Tatile giderken buzlukta yiyecek bulundurmamaya özen gösterin.
  • Tatile çıkmadan önce buzdolabınızdaki ve buzluğunuzdaki besinleri tüketebilirsiniz.
  • Eğer Arçelik Buzdolabınız varsa tatil moduna alarak sadece buzluğunuzun soğutulmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bozulma ihtimali olan yiyecekleri dolaptan çıkarın. Uzun süre dolapta bırakılan gıdalar kötü koku yapabilir ve böcekleri çekebilir.

Ayrıca HomeWhiz uygulamasını destekleyen bir Arçelik Buzdolabınız varsa buzdolabınızı uzaktan kontrol edebilirsiniz.

Bitkilerin ve Evcil Hayvanların Bakımını Sağlamak

Tatile gitmeden önce evdeki diğer canlıları da düşünerek hareket etmek gerekir. Eğer evinizde evcil hayvanınız ya da bitkileriniz varsa aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Bitkilerinizin tatil süresince susuz kalmaması için önceden mutlaka sulayın.
  • Daha az güneş görecekleri bir yere alırsanız su ihtiyaçlarını da azaltmış olursunuz.
  • Pet şişelerin kapaklarına delikler açıp dik bir şekilde toprağa koyarak kendi sulama sisteminizi kurabilirsiniz ya da otomatik damlama yapan sulama setlerinden edinerek bitkinizin yavaş yavaş sulanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızı arkadaşınıza bırakabilirsiniz. Eğer bir yere bıracaksanız ya da arkadaşınız gelip bakımını üstlenecekse; varsa tedavileri hakkında ve beslenmesi-bakımı konusunda bilgi vermeniz gerekir.

Komşularınızdan veya arkadaşlarınızdan bitkilerinizi sulamaları ya da evcil hayvanınıza bakmaları için yardım isteyebilirsiniz. Dilerseniz evcil hayvanınızın bakımı için pet otellerle de anlaşabilirsiniz.

Ev Sigortasını Gözden Geçirmek

Eğer evinizin sigortası varsa, eviniz için yaptırmış olduğunuz sigorta poliçesini gözden geçirin ve kapsamını kontrol edin. Tatil sırasında oluşabilecek olası hasarlara karşı sigortanızın yeterli olup olmadığını değerlendirin.

Tatile gitmeden önce evde yapılması gerekenleri paylaştık. Keyifli bir tatil sürebilmeniz için ihtiyaç duyduğunuz Arçelik Akıllı Ev Elektroniği Güvenlik Paketi’ni incelemek ve satın almak için Arçelik web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İyi tatiller dileriz!