Ütünüzü İlk Günkü Gibi Yapacak Kireç Temizleme İpuçları
Kıyafetlerinizi şık gösteren ütüler, özellikle kalabalık evlerde en çok kullanılan küçük ev aletleri arasında yer alıyor. Siz de her çamaşır yıkama işlemi sonrasında düzenli olarak ütü yapıyorsanız ve ütü kireç temizleme yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz.
Sizin için kirecin ne olduğunu, ütünüzde nasıl oluştuğunu ve temizleme ipuçlarını bulabileceğiniz bir rehber hazırladık. Ütüyü kireçten temizleme konusu gözünüzde büyüyorsa gelin, kireç sorunu için ilk adımı birlikte atalım.
Kireç Nedir ve Ütüde Kireç Nasıl Oluşur?
Kireç, suyun içinde bulunan kalsiyum ve magnezyum minerallerinin birikmesi sonucu oluşur. Bu mineraller ütüdeki su ısıtıldığında ve buharlaştığında geride kalan tortular olarak içinde birikir.
Özellikle yaşadığınız bölgenin suyu sert ve kireçliyse ütüde kireç birikmesinin yaygın bir sorun olduğunu söyleyebiliriz. Zamanla biriken bu tortular ütünün buhar deliklerini tıkar, ısıtma elemanlarını kaplayarak ütünün performansını düşürür, hatta cihazın ömrünü kısaltabilir. Kireç birikintileri aynı zamanda ütünüzün tabanında sarı/beyaz lekeler veya kalıntılar oluşmasına neden olabilir. Tabii bu durum da giysilerinize zarar verebilir. Kireç oluşumu ütünün bozulduğu anlamına gelmez, sadece kireçten arınmak ve kireç oluşumunu engellemek için bazı işlemler uygulamanız gerekir.
Ayrıca ütünüzü ilk kez kullanırken tabanında bazı parçacıklar olabilir. Kıyafetlerinize herhangi bir zarar vermemek için ilk kullanımdan önce boş bir kumaş üstünde max buhar ile ütüyü kullanarak üretim esnasında oluşmuş bu parçacıkların önüne geçebilirsiniz.
Bu işlemlere geçmeden önce ütüdeki kireç sorunlarını anlamak için karşılaşabileceğiniz belirtilere göz atalım.
Ütünüzdeki Kireç Sorunlarını Nasıl Anlarsınız?
Ütünüzde kireçlenme olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken birkaç belirti vardır:
- Ütünüzün buhar üretiminde bir azalma fark ediyorsanız bu kireçlenmenin bir işareti olabilir. Ütünüzün buhar deliklerinin tıkanması verimli buhar üretmesini engeller.
- Ütünüzün tabanında beyaz lekeler veya kalıntılar görüyorsanız bu da kireç birikmesinin bir göstergesidir. Bu lekeler giysilerinize geçebilir ve onları lekeleyebilir.
- Ütüden çıkan buharla birlikte kahverengi veya beyaz renkli su damlaları görüyorsanız bu da içinde kirecin birikmeye başladığını gösterir.
- Ütünüz normalden daha uzun sürede ısınıyorsa kireç, ısıtma elemanlarını kaplamış olabilir. Bu durum ütünün verimini düşürür ve enerji tüketimini artırır.
Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz ütünüzde kireç birikimi var demektir. Şimdi, ütüdeki kireci önlemek için yapabileceklerinizi inceleyelim.
Ütüde Kireçlenme Sorunlarını Önleme
Ütüdeki kireç sorunlarını önlemek mümkün. Bu sayede kireci çıkarmaya uğraşmadan kolay bir şekilde ütünüzü kullanabilirsiniz. İşte, kireç önleme ipuçları:
Düzenli Bakım
Ütünüzü düzenli olarak temizlemek kireç birikmesini önlemenin en etkili yoludur. Ütüye her kullanımda su eklemeniz, işiniz bittikten sonra da suyu boşaltmanız kireci önlemek için etkili bir yöntem olacaktır.
Bunun yanı sıra kullandığınız ütüde kireç temizleme fonksiyonu varsa bu fonksiyonu düzenli aralıklarla kullanmanız önerilir. Örneğin BEU 9030 D Arçelik Aria™ Expert Buharlı Ütü kullanıyorsanız sıcaklık ve buhar ayar tuşlarına 5 saniye basıp bıraktığınızda ütü otomatik olarak içindeki kireci temizleyerek kireç kutusuna boşaltacaktır. Bu şekilde 3 dakikada kireçten kurtulabilirsiniz.
Kireç temizleme uyarısı aldığınız zaman aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Ütü tamamen soğuyuncaya kadar bekleyin.
- Haznede kalan suyu boşaltın.
- Temizleyin ve kuru bezle silin.
- Ütünün tabanı tamamen soğuyana kadar bekleyin.
Aynı şekilde buhar kazanlı ütü kireç temizleme işlemi de Arçelik Aria™ Master Pro Buhar Kazanlı Ütü BKU 9130 ile hayli basit. Otomatik kireç temizleme tuşuna basıp dahili kireç kutusuna suyu boşaltarak kireçten arınmasını sağlayabilirsiniz. Otomatik Kireç Temizleme Teknolojisine sahip olan ütüleri tercih ederek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Doğru Su ve Ütü Suyu Kullanımı
Kireçlenmeyi önlemenin en kolay yollarından biri de ütünüzde doğru suyu kullanmaktır. Distile su veya ütüler için özel olarak üretilmiş demineralize ütü suyunu tercih ederek ütüdeki kireç birikimini büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Sert suyu direkt olarak ütüye doldurmaktan kaçınmanız gerekir. Çünkü sert su kireç birikimine yol açar. Eğer musluk suyu kullanmanız gerekiyorsa suyu kaynatıp soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.
Ütü İçin Kireç Temizleme Yöntemi
Ütünüzün su haznesini doldurun ve fişi prize takın. Sıcaklık ayar düğmesini maksimum seviyeye ulaşana kadar saat yönünde çevirin. Termostat ışığı söndüğünde ütünün fişini prizden çekin. Ütüyü yatay pozisyonda tutarak lavabonun üzerine tutun ve kireç temizleme düğmesine basılı tutun. Ütüyü hafifçe sallayarak haznedeki suyun tamamen boşalmasını sağlayın. Bu işlemi su bitene kadar tekrarlayın.
Ütünüzü ilk günkü haline getirecek kireç temizleme ve kireç oluşumunu engelleyecek ipuçlarını paylaştık. Bu yöntemleri kullanarak ütünüzün performansını ve ömrünü uzatabilirsiniz. Kıyafetlerinizi en iyi şekilde ütülemek için kullanabileceğiniz buharlı, buhar kazanlı ve dikey ütü modellerini ise Arçelik’te bulabileceğiniz unutmayın.