Sağlıklı Beslenmenin İlk Adımı: Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı?

Sağlıklı Beslenmenin İlk Adımı: Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı?

Sebze ve meyveler beslenme programlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Sebze ve meyveleri, böcek ve diğer zararlı olabilecek organizmalardan uzak tutmak için kullanılan tarım ilaçları ise sağlığı tehdit edebilir. Yapılan bir araştırmaya göre, annenin vücudundaki böcek öldürücü ilaç miktarı ile otizm arasında bağlantı vardır1. Bu ilaçları ve diğer bakterileri, tüketilen sebze ve meyvelerden arındırmak için ise “Sebze ve meyve nasıl yıkanır?” sorusunun cevabı oldukça önemlidir.

limonlu suyun faydaları

Sirke, Karbonat Gibi Yardımcılarla Sebze Yıkanır mı?

Sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletmek, mutfakta zaman geçiren pek çok insanın önerisidir. Peki, tarım ilaçlarındaki tehlikeden korunmak için kullanılması önerilen sirke ya da karbonatla sebze yıkamak gerçekten fayda sağlar mı?

limonlu suyun faydaları

Bazı kaynaklar sebzeleri yıkarken sirke kullanılmasını önerse de yapılan araştırmalar ve uzmanlar tarafından paylaşılan makaleler; sirkenin, sebze ve meyveleri temizleme, bakterileri uzaklaştırma konusunda aslında sanıldığı kadar etkili olmadığını göstermektedir2, 3. Sirke ve karbonatın, içeriğinde bulunan sodyum nedeniyle besinlerin tadını etkileyebilecekleri de belirtilmektedir4. Ayrıca sadece silerek sebze ve meyveleri temizlemek de su ile yıkamaya oranla daha az bakteriyi uzaklaştırmıştır5. Dolayısıyla “Meyveler sirkeli suda ne kadar bekletilir?” sorusu yerine sebze ve meyvelerin sade su ile nasıl yıkanması gerektiğini bilmek daha doğru olabilir.

Peki, sirke ile sebze yıkamak zararlı mı? Bu konuda detaylı bir çalışma yoktur. O nedenle en doğru çözümün sade su ile besinleri yıkamak olduğunu söyleyebiliriz.

limonlu suyun faydaları

Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalı?

  • Sebze ve meyveleri yıkamadan önce yapmanız gereken ilk şey ellerinizi en az 20 saniye, sabun ve su ile yıkamaktır. Bu sayede elinizde bulunan mikroplardan önemli oranda arınabilirsiniz.
  • Sebzeleri öncelikle bir kabın içerisinde, soğuk duru suda bekletebilirsiniz. Bu arada marul, lahana gibi ürünlerin üst ve zarar görmüş yapraklarını ayırmayı unutmamalısınız.
  • Ardından temiz suyun altında tüm sebze ve meyveleri, hafifçe ovarak yıkamalısınız. Eğer patates, salatalık, elma gibi daha sert besinleri temizliyorsanız dilerseniz, sadece yıkama işlemi için kullandığınız bir fırçadan da yardım alabilirsiniz.
  • Fırçalama işleminin ardından sebze-meyveleri bir kez daha duru sudan geçirebilirsiniz.
  • Ardından yıkadığınız sebze ve meyveleri temiz ve kuru bir mutfak bezi ile kurulayabilirsiniz6.
  • Üzerinde balmumu olduğunu düşündüğünüz ürünleri soyarak da tüketebilirsiniz.

Bu arada patates, kavun, karpuz gibi sebze ve meyveleri de yıkamanız gerektiğini not düşelim. Çünkü bu meyveler yıkanmadıklarında, kabukta bulunan bakteriler bıçak nedeniyle iç kısımlara taşınabilir7.

Sebze ve Meyveleri Yıkadığınız Suyun da Kalitesi Önemli

Bakteri, tarım ilacı gibi sağlığınıza zarar verebilecek canlıları ve maddeleri, sebze-meyvelerin üzerinden arındırmak için arıtılmış su kullanabilirsiniz. Bu sayede sebze-meyvelerinizi zararlı maddelerden arındırırken temiz ve kaliteli su kullanmış olursunuz.

Arçelik su arıtma cihazı çeşitlerinden biri olan tezgah altı su arıtma cihazı, suya mutfak bataryanızın yanına monte edilen özel musluktan ulaşmanızı sağlar. Bu sayede hem içme suyuna hem de sebze-meyvelerinizi yıkayabileceğiniz, çay-kahve yapabileceğiniz taze suya pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Bu blog sadece bilgi amaçlı olup, sağlık tavsiyesi içermez. Profesyonel tıbbi yardımın yerine geçmeyeceği gibi, teşhis ve tedavi için de kullanılamaz. Bu blogda okuduğunuz herhangi bir içerik nedeniyle tıbbi yardım almayı ihmal etmeyiniz.

Kaynakça

Kaynakça

  1. Association of Maternal Insecticide Levels with Autism in Offspring from a National Birth Cohort

Alan S. Brown, M.D., M.P.H., Keely Cheslack-Postava, Ph.D., Panu Rantakokko, Ph.D., Hannu Kiviranta, Ph.D., Susanna Hinkka-Yli-Salomäki, Ph.D., Ian W. McKeague, Ph.D., Heljä-Marja Surcel, Ph.D., Andre Sourander, M.D., Ph.D.

  • Efficacy of home washing methods in controlling surface microbial contamination on fresh produce.
  • Kilonzo-Nthenge A, Chen FC, Godwin SL.

  • Effectiveness of Washing Procedures in Reducing Salmonella enterica and Listeria monocytogenes on a Raw Leafy Green Vegetable (Eruca vesicaria)
  • Alessandra Pezzuto, Simone Belluco, Carmen Losasso, Ilaria Patuzzi, Paola Bordin, Alessia Piovesana, Damiano Comin, Renzo Mioni, and Antonia Ricci

  • Handling Fresh Fruits and Vegetables Safely
  • University of Minnesota Extension

  • Efficacy of home washing methods in controlling surface microbial contamination on fresh produce.
  • Kilonzo-Nthenge A, Chen FC, Godwin SL.

  • Guide Washing Fresh Produce
  • Colorado State University Extension

  • How Bad Is It Really to Eat Unwashed Fruits and Vegetables?
  • Maya Feller, MS, RD, CDN

    İLETİŞİM FORMU
    x
    Lütfen Ad Soyad bilgilerinizi giriniz.
    Lütfen telefon numaranızı giriniz.
    Lütfen izin kutusunu işaretleyiniz.

    Ticari Elektronik İleti (E-mail, SMS, Whatsapp) Almak İstiyorum.

    Lütfen izin kutusunu işaretleyiniz.

    Kişisel verilerimin, pazarlama süreçlerinin planlanması ve icrası amacıyla; Arçelik tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin beğenilerime, kullanım alışkanlıklarıma ve ihtiyaçlarıma göre özelleştirilmesi için işlenmesini ve bu kapsamda tarafıma reklam, promosyon, kampanya ve benzeri iletiler gönderilmesini ve bu amaçla Arçelik'in hizmet aldığı tedarikçilere aktarılmasını kabul ediyorum.

    Kişisel verilerin işlenmesine ilişkin aydınlatma metni.