Buzdolabı Temizleme Rehberi
Evinizde yer alan ve hayatınızı kolaylaştıran eşyaların her birinin dönemsel olarak bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Besinlerin uygun bir biçimde korunması ve saklanması için kullandığınız buzdolapları da aynı şekilde bakıma ve temizliğe ihtiyaç duyar. Düzenli olarak temizlik yapılmayan buzdolaplarının verimi düşebilir ve etrafa hoş olmayan kokular yayılabilir. Bu durum hem hayat kalitenizi hem de besinlerinizin kalitesini düşürebilir. “Peki, buzdolabı temizliği nasıl yapılır?” diye düşünüyorsanız sizin için kapsamlı bir buzdolabı temizleme rehberi derledik. İlk olarak buzdolabı temizliğinin önemine değinelim.
Buzdolabı Temizliğinin Önemi
Buzdolabınızın temizliğini düzenli olarak yaparsanız kötü koku oluşumunu önleyebilir, temiz contalar sayesinde ısı yalıtımı ve enerji verimliliği sağlayabilirsiniz. Ayrıca periyodik olarak yapacağınız temizlik ve bakım sayesinde buzdolabınızı daha uzun ömürlü bir şekilde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda iç kısmının düzenli olarak temiz tutulması, yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Kısacası buzdolabının düzenli bakımı sorunsuz çalışma ve daha yüksek performans garanti eder. Bu nedenle buzdolabını temiz tutmak önemlidir.
Şimdi de buzdolabının periyodik olarak temizleme zamanlarına göz atalım.
Buzdolabı Ne Zaman Temizlenmeli?
Buzdolabı temizliğini periyodik olarak (15 günde bir) yaparsanız her zaman verimli çalışmasını ve temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.
15 günde bir rutini oluşturmak uzun vadede yeterli olmayabilir. Yıllık rutinde buzdolabının tamamını derinlemesine temizlemek en iyisidir. Derinlemesine temizliği ise yılda birkaç kez -örneğin bahar başlangıcında tatile çıkmadan önce- yapmanızı tavsiye ederiz.
Buzdolabı Temizlik Adımları
Buzdolabınızı temizlemeye başlamadan önce ilk olarak yiyeceklerin kullanım ömürlerinin dolup dolmadığından emin olmanız gerekir. Raflarda bulunan ürünlerin son kullanma tarihleri geçmiş mi diye kontrol edin. Sebze ve meyvelerde çürüyen varsa ayıklayın. Bu şekilde hem bozulanlardan kurtulmuş olursunuz hem de diğer besinlerin de çürümesini engelleyebilirsiniz.
Buzdolabını temizlemek için öncelikle içerden başlamak gerekir. Gelin, adım adım buzdolabının içinin temizlenmesi konusuna göz atalım.
Buzdolabının İçi Nasıl Temizlenir?
Buzdolabını temizlemeye karar verdikten sonra aşağıdaki adımları takip ederek temizliğe başlayabilirsiniz:
- Buzdolabının fişini çekin.
- Buzdolabını boşaltın. Tarihi geçmiş ve bozulmuş ürünleri atın. Soğuk zincirin kırılmaması için bozulabilecek yiyecekleri başka bir soğutucunun içerisine ya da soğuk bir yere alın.
- Raf ve çekmeceleri çıkararak buzdolabının içerisine kolayca erişebileceğiniz bir ortam yaratın.
- İlk olarak buzdolabının içini temizleyin. Bu aşamada temizlemek için asla kimyasal madde kullanmayın. Aydınlatma ve elektrikli kısımlara su gelmemesine dikkat edin. Karbonatlı ılık su ve temiz bir bez kullanarak temizliğinizi yapabilirsiniz. Islanan yerleri kurulamayı unutmayın.
- Buzdolabının contalarını da karbonatlı ılık su ile temizleyin. (Conta temizliğini ayda 1 kez mutlaka yapın.)
- Raf ve çekmeceleri bol su ile elde yıkayın. Kir ve kalıntı olan yerlerleri temizlemek için karbonatlı ılık su kullanabilirsiniz. İyice kuruladıktan sonra temizlediğiniz raf ve çekmeceleri buzdolabına yerleştirebilirsiniz.
Buzdolabının Dışı Nasıl Temizlenir?
Buzdolabının dışını temizlemek için yüzeyi yumuşak bir sünger kullanmanızı öneririz. Bu şekilde buzdolabınızın yüzeyine zarar vermeden karbonatlı ılık su kullanarak temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Buzdolabındaki Ürünlerin Yerleştirilmesi
Buzdolabı temizliğinde çıkardıklarınızı tekrar buzdolabına doğru şekilde dizmek de yapılması gerekenler arasında. Çünkü yiyecekleri buzdolabına koyma şekliniz de onların daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlar.
- Sebze ve meyveleri sebzelik bölümünde saklarken nemlenmemelerine ve bozulan ürün varsa diğerlerine temas etmeden atılmalarına dikkat etmeniz gerekir. Nem ayarı olan bir Arçelik buzdolabınız varsa uygun ayarı seçerek sebze ve meyvelerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Ayrıca meyve ve sebzeleri poşetlerden çıkararak buzdolabına yerleştirmenizi öneririz.
Besinlerinizin daha taze kalmasını sağlayan ve vitamin değerlerini koruyan VitaminZone ile yeşil sebze ve meyveleri 3 kata kadar taze tutan, güvenli bir şekilde koruyan FullFresh+ teknolojisine sahip buzdolapları için Arçelik Buzdolabı modellerine göz atabilirsiniz.
- Kahvaltılık şarküteri ve süt ürünlerini kahvaltı bölmesinde muhafaza edin. Kapakları kapalı bir şekilde saklarsanız ürünlerin kokularının birbirine karışmasını da engellemiş olursunuz.
- Unlu mamülleri saklamak için buzdolabının orta rafını tercih edin.
- Buzlukta bulunan ürünlerinizin üzerine mutlaka buzluğa koyduğunuz tarihi yazın. Bu şekilde yiyeceklerinizin tazeliğini kontrol edebilirsiniz.
- Artan yemeklerinizi mutlaka kapaklı saklama kaplarına koyarak buzdolabına yerleştirin. Hava almadan saklanan yiyeceklerin raf ömrünün daha uzun olduğunu unutmayın.
- Ketçap, mayonez gibi sosları ve meyve sularını buzdolabının daha az soğutma yapan kısım olan kapak tarafında stoklayın.
Ürünlerinizi uygun bir şekilde buzdolabına yerleştirdikten sonra fişi takabilirsiniz.
Buzdolabı temizliği ile ilgili önerilerimizin sonuna geldik. Hem taze besinler tüketmek hem de enerji verimliliği sağlamak için önerilerimizden ilham alarak buzdolabı temizliğinizi yapabilirsiniz. Okumaya devam etmek isterseniz de Bilmeniz Gereken Her Şey: A'dan Z'ye Derin Dondurucu Kullanma Kılavuzu başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.